Thanjavur – Pondicherry

2 januari

Igår fick jag (Gunnel) besök av indiska sjukan. Satt på toa med feberfrossa och en spann i knät. När det gått ca 4 timmar tog jag antibiotikatablett, som vi fått utskrivet där hemma. Det tog inte lång stund förrän den hjälpte och magen lugnade ner sig. Nu måste jag ta tabletter i 5 dagar, men det är det värt.

På förmiddagen gick jag (Hans) en liten runda och kunde se en hel del av de palats som ligger i denna by. Bara i denna by med ca 3 300 inv. finns säkert mellan 50 och 100 palats. En del är renoverade på utsidan, en del håller på att falla i glömska p g a inget eller väldigt lite underhåll.

Efter lunch åkte vi söder ut till staden Madurai för att besöka det stora templet Meenakshi Amman Temple.

För att Gunnel skulle komma in i templet var hon tvungen att ha en schal över axlarna. Vi köpte en i affären över gatan, en expedit för att ta fram schal, en expedit för att ge oss ett kvitto, en expedit att betala till och slutligen en expedit för att få ut schalen mot uppvisande av betalt kvittot och som han då stämplade. Gott om arbetstillfällen!!

Inlämning av våra skor innan vi kunde gå in i templet hör till och vi fick även lämna in våra kameror eftersom det var förbjudet att fotografera med kamera med det var okey med mobilkamera inne i tempelområdet, märkligt.

Templet består av tolv stora torn (gopuram) ca 30 m höga och fullt utsmyckade med figurer av gudar, gudinnor, demoner och hjältar. Ett torn i varje väderstreck som är ingångar. Hela tempelområdet är ett mycket stort område. Vi går in genom det södra tornet som är huvudingången. Strax innanför finns ”the Thousand Pillared Hall” med 985 stycken vackert skulpterade pelare och som idag också är ett konstmuseum med många vackra skulpturer i brons.

Tillbaka till hotellet efter mörkrets inbrott. Mörkerkörning i Indien är ett äventyr eller rättare sagt en utmaning. Först skall det nästan bli helmörkt innan man tänder ljuset. Sedan kör var och varannan bil, buss, lastbil och MC med helljuset på. Och så köra på dessa smala vägar utan några linjer och veta att det finns cyklister och gående utan några ljus eller reflexer som går på sidorna.

Vi såg Supermånen på natthimlen som ett orange jätteklot, läste om det i HD på morgonen.

3 januari

Idag gick vår färd vidare till Thanjavur, en stad med ca 230 000 inv.

Efter incheckning på Hotel Gnanam valde vi att stanna inne på rummet med A/C, temperaturen ute mitt på dagen är ca +30 till +32.

Lite senare på kvällen gick vi en runda. Vi bor mitt i smeten, bland alla bilar, MC, människor, oväsen etc. Det är en salig kakafoni av alla som tutar och man kan ju undrar varför det tutas så in i Norden(!).

Var inne och kollade i några klädesbutiker. Alla vi besökte var i 3 våningar, 1:a våning för kvinnor, 2:a vån för barn och 3:e vån för män. Att gå in i dessa affärer är ett sätt att vila öronen från trafikens kakafoni. Efter en dryg timme ute så tål man inte mer oväsen så vi återvände till hotellet.

 

4 januari

Grattis på födelsedagen Gunnel – Puss & Kram!

Efter frukost åkte vi till Brihadishwara Temple som är ett tempel på World Heritage listan.

Templet byggdes mellan år 1003 – 1010 av Rajaraja (king of kings). Det är ett 61 m högt torn och framför tornet ligger en av Indiens största staty av Nandi (Shivas heliga tjur) 6 m lång uthugget från ett stycke sten.

Även här blev Gunnel omringad av kvinnor som ville hälsa och bli fotograferade. Även män i alla åldrar och familjer med små barn ville ta foto med sina mobiler stående runt oss och givetvis selfies. Vi blir fullständigt attackerade av alla som vill ta foto av oss eller tillsammans med oss eller att vi skall ta foto av dem. Alla är mycket glada och vänliga. Mobiltelefoner har de flesta och det tas foto hej vilt.

Vi besökte också Thanjavur’s Royal Palace som var betydligt mindre än i Mysore men ändå intressant. Många fina statyer från runt 1000-talet och även ett museum med många gamla målningar från tidigt 1900-tal bl a som visade London. Där fanns även en kartbok som visade hur världen såg ut efter James Cooks information och även en karta över Sverige, Danmark, Norge och Finland dock inget årtal vad vi kunde se. Scannia = Skåne och Lundhia = Lund var bland annat utmärkt på kartbladet.

5 januari

Dagsutflykten gick idag till staden Kumbakonam.

En stad med 18 tempel där det äldsta uppfördes redan år 886 och vissa är listade på World Heritage. De äldsta templen uppfördes under Choladynastin som härskade i södra Indien fram till 1200-talet och är den dynastin som regerat längst. Choladynastin var på höjden av sin makt under 900- och 1000-talet.

 

Det största templet tillägnas Vishnu och det högsta tornet är 45 m.

Det är förvånansvärt hur vackra alla tempel är på utsidan med all sina figurer i sina lysande färger. Alla dessa torn verkar vara nymålade speciellt om man jämför med hur templen ser ut på insidan. Det är som om det vore två olika värdar.

Det var lugnt och stilla i de tempel som vi besökte, det var inte alls mycket folk så vi kunde utan problem ta oss ända in till den heligaste platsen där människorna offra till Shiva eller Vishnu med hjälp av präster som tar offergåvorna de sista metrarna in till guden.

 

6 januari

Näst sista etappen innan resan avslutas går till Pondicherry, som ligger vid Bengaliska bukten. Pondicherry var under franskt styre ända fram till 1954.

Vi har nu passerat städer vid tre hav, Arabiska sjön, Indiska oceanen och nu Bengaliska bukten.

Under resan hit passerade vi genom många byar där husen var allt från hyddor, små lerhus och lite större hus av cementblock. Ser ganska så primitivt ut på en del ställen och väldigt fint på andra.

Vi stannade till vid en reptillverkning som vi tror var tillverkning av hamparep. Hampan är en ettårig örtväxt där man använder fibrerna för rep och andra delar till bland annat för drogtillverkning. Det kanske var rep av kokosnötsfibrer, vi är lite osäkra.

När vi kommer till hotellet och skall checka in och få vårt rum visar det sig att det inte alls är det rum vi bokat. Vi blir visade ett litet rum utan fönster. Vi klagar, men tyvärr rummet vi bokat är upptaget. Vi är duktigt arga och ber att få tala med managern. Hans ”talar” med henne i telefon. Han får ingen syl i vädret utan hon pratar hela tiden och låter inte honom säga något. Till sist blir han arg och lägger på luren. VI ändrade datum för vecka sedan och nu skyller managern på detta, men hon har inte skrivit i bekräftelsemailet något om att vi måste ändra rum. Till sist fick vi ett mindre rum, men med fönster och en liten balkong på 1:a vån, vi hade bokat 3:e vån. Men vad kan man göra. Vi kan ju inte enkelt byta hotell och det är de mycket medvetna om.

En promenad utefter stranden, som inte är en strand för bad. Den är full av ojämna stora stenblock. Det är betydligt svalare här med havsbrisen jämfört med tidigare städer i inlandet som har varit riktigt varma på eftermiddagen.

Vi åt en lunch och sedan kollade vi lite i olika hantverksbutiker inne i staden.

 

7 januari

Efter frukost besöker vi stadens marknad som sträcker sig utmed båda sidorna på en gata i ca 1 km. Bilar är förbjudna men MC och vespor får köra så det är som vanligt lite av ett kaos, men det funkar om man tar det lite lugnt. Här säljs allt både nytt och begagnat, även sånt som vi trodde var skrot. Gamla mobiler var det gott om, de flesta med spräckt glas men det funkar väl ändå.

Det finns också några rekommenderade affärer (Lonely Planet) så det blev både byxor till Gunnel och två skjortor till Hans.

Vi åt en lunch på en Mexikansk (!) restaurang, det smakade gott. Bakad krabb-enchilada. Det är inte många restauranger, om ens någon, där det serveras alkohol. Här kunde vi få en Margarita utan alkohol men i övrigt enligt samma recept som en riktig. På andra ställen serverar man olika Mocktails istället för Cocktails d v s kända drinkar utan alkohol.